Monthly Archives: Prosinec 2013

Vyšlo další číslo Občasníku Fóra zdravé výživy

Vyšlo další číslo Občasníku Fóra zdravé výživy

Fórum zdravé výživy vydalo další číslo svého 0bčasníku, ve kterém najdete poohlédnutí za právě končícím rokem a malou “ochutnávku” roku příštího.

Nové číslo Občasníku FZV si můžete prohlédnout zde

Proběhla Celostátní konference nutričních terapeutů

FZV bylo spoluorganizátorem Celostátní konference, která se konala 20. listopadu 2013 v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce. Po dvouleté pauze se akce vracela s podtitulem „Výživa od počátků“ a byla nově určena ne jen nutričním terapeutů, ale všem, kteří se o výživu ve zdraví i nemoci zajímají.

Letošní Celostátní konference, jejímž organizátorem byla Sekce výživy a nutriční péče ČAS spolu s Fórem zdravé výživy, měla za cíl navázat na úspěšnou tradici tzv. kulatých stolů, konajících se tradičně ve středu v polovině října. A to se, myslíme, povedlo beze zbytku. Snad jediné, co se nepovedlo, byla nutnost přesunu z původního říjnového termínu na listopadový, a to z technických důvodů. To by bylo ale z výčtu negativ vše. Konference se povedla a byl o ní ze strany odborníků velký zájem. Předpoklad počtu účastníků (100) byl splněn na 150 % J. Velice nás potěšila účast budoucích kolegů z řad studentů vysokých a vyšších škol odboru nutriční terapeut, která byla, v porovnání s odborníky z praxe, v mírné přesile.

Kolik stojí Vánoce? 5 tisíc a 3 kila

Češi utratí za Vánoce v průměru 5 tisíc korun na osobu, což pro rodinný rozpočet představuje zátěž 10 až 20 tisíc korun, v závislosti na počtu členů. Finanční náročnost je kompenzovaná požitkem z dobrého jídla a radostí z dárků. Pachuť ale zůstává z nabraných kil, která radostí korunovaná nejsou. Přemíra cukru, živočišných tuků a nedostatek pohybu se zhmotní do 3 kil, která podle zkušeností odborníků průměrně každý z nás během vánočního období přibere. A nejsou to jen kila navíc. Konec roku může být rizikový i s ohledem na hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak, cukr v krvi. Přitom stačí vědět, jak na to – odborníci z Fóra zdravé výživy sestavili rádce pro letošní Vánoce, díky kterému si je naplno užijete a odnesete si z nich dobrý pocit bez nabraných kil a dalších zdravotních neduhů.