Režimová opatření při hypertenzi (vysokém krevním tlaku)
Vysoký krevní tlak (hypertenze) je onemocnění, které se vyznačuje trvalým zvýšením krevního tlaku nad stanovenou hranici 140/90 mm Hg. V České republice trpí vysokým krevním tlakem asi 40 % osob ve věku 25-64 let, přičemž se vzrůstajícím věkem se toto onemocnění vyskytuje výrazně častěji.
Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko cévních komplikací, především pak cévních mozkových příhod (iktů neboli mozkových mrtvic) a ischemické choroby srdeční. Všechny tyto choroby souvisejí s kornatěním tepen (aterosklerózou), které přítomná hypertenze urychluje.
Velice důležitou roli v léčbě sehrává dodržování zásad správné životosprávy, kterými lze dosáhnout mnoho. Jedná se zejména o následující zásady:
- Zanechání kouření
Kouření je dalším z nezávislých rizikových faktorů onemocnění srdce a cév, a proto je vhodné
se kouření cigaret (nejen při hypertenzi) vyhýbat. V případě, že se Vám nedaří přestat, není ostudou obrátit se na odborníky.
- Snížení tělesné hmotnosti u osob s nadváhou a obezitou
U osob s vysokým krevním tlakem se často vyskytuje zvýšená tělesná hmotnost. Její snížení může vést, samo o sobě k optimalizaci krevního tlaku. Je třeba si uvědomit, že každé snížení hmotnosti
je pozitivní, není tedy třeba si klást nereálné cíle. Zároveň je důležité nepodléhat žádným módním dietám, ale řídit se radami odborníků – nutričních terapeutů. I mírné snížení nadměrné hmotnosti
se počítá.
- Dostatečná tělesná aktivita (30–45 min 3x – 4x týdně)
Pravidelná vhodná pohybová aktivita pomáhá krevní tlak snižovat, mimo jiné také posiluje srdečně-cévní systém, pomáhá při léčbě obezity. Bezvadná je i obyčejná chůze, procházky.
- Snížení konzumace alkoholu
Vyšší konzumace alkoholu zvyšuje krevní tlak. Za „neškodné“ množství je odborníky považováno množství zhruba ½ l nízkostupňového piva, 2-3 dl vína nebo 5 cl destilátu za den, a to u mužů,
u žen je tolerance o polovinu nižší. Toto množství nelze kumulovat (tedy např. nelze si v pátek dát dávku za celý týden).
- Omezení příjmu soli
Soli přijímáme obecně větší množství, než náš organizmus potřebuje. Při snížení spotřeby soli
je potřeba se zaměřit nejen na potraviny slané či solené, ale také na potraviny ve slaných nálevech, slané sýry, uzeniny a další masné výrobky, konzervy. Větší množství soli mohou obsahovat kořenící směsi, některé instantní a dehydrované výrobky, některé minerálky (pouze ty, které obsahují vyšší obsah sodíku – údaj najdeme na etiketě -, pití naprosté většiny běžně konzumovaných minerálek
je bezproblémové). Solit je možné mírně při úpravě pokrmů, zbytečně byste ale neměli dosolovat jídlo na talíři.
- Zvýšení konzumace ovoce a zeleniny
Každý den je třeba sníst alespoň několik kousků zeleniny a ovoce. Nejlépe se to podaří, pokud
ke každému dennímu jídlu sníte porci (100-150 g, jedna porce odpovídá asi množství, které se vejde do dlaně). Počítá se např. i zeleninová polévka, dušený špenát, kysané zelí apod. jako součást pokrmů.
- Snížení celkového příjmu tuků, zejména nasycených
Tuky je třeba (zejména při souběžné obezitě) omezovat, nikoli ale vylučovat. Velice důležitý je jejich výběr. Omezit je třeba „špatné“ tuky obsahující nasycené a transmastné kyseliny (máslo, sádlo, slanina, tuky v uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích, ale také v některých cukrářských a pekárenských výrobcích, jako jsou některé druhy jemného a trvanlivého pečiva, sladké pečivo, zákusky apod., zejména ty s náplní či polevou. Na jejich výrobu se totiž často používají tropické tuky, jako je kokosový tuk, které mají velmi nevýhodné složení). Upřednostňovat je třeba tuky „dobré“, s obsahem nenasycených mastných kyselin. Ty najdeme v rostlinných olejích
a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech. Přirozeně jsou obsaženy v tuku ryb, ořeších
a semínkách. Některé z těchto tuků jsou esenciální (nezbytné), tedy takové, které si náš organizmus neumí vytvořit sám a musíme je proto přijímat ve stravě.
Léčba vysokého krevního tlaku (hypertenze) se často neobejde bez užívání léků. Pokud je lékař předepíše, je nutné je dle jeho doporučení pravidelně užívat.