“Levněji už to nejde”
26. června proběhlo tiskové setkání Fóra zdravé výživy, jehož hostem byla Ing. Olga Štiková z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací.
V souvislosti se stravováním je často zmiňována jeho cena, a to i jako rozhodující kritérium. Přiblížili jsme, jaké faktory ovlivňují naše stravování, a jakou úlohu v této souvislosti sehrává cena. Zabrousili do minulosti a ukázali, jak dlouho bylo třeba pracovat na pořízení základních potravin před více než dvaceti lety, a jak jsme na tom nyní. Ukázali jsme, jak se mění trend složení jídelníčku.
V současnosti se objevuje celá řada doporučení, jak co nejvíce ušetřit, jak sestavit jídelníček/uvařit za několik desítek (i méně) korun na den. Je to ale správná cesta? A je možné sestavit velmi levný jídelníček, kterým se budeme dlouhodobě a bez následků řídit? Může být levný jídelníček zdravý?
Na praktických příkladech jsme ukázali, jak levný jídelníček si můžeme dovolit s ohledem na další aspekty, které by měl splňovat. Nabídli jsme rady, čeho všeho, kromě ceny, si všímat při jeho sestavení, a kdy je lepší si raději trochu připlatit.
Tiskové materiály:
Vývoj spotřeby potravin za posledních 20 let
Když levně jíst, tak s rozmyslem – jde to!