Výživou ke zdraví
Výživou ke zdraví
Tomáš Komprda: Výživou ke zdraví
Kniha se zabývá výživou v celé šíři její problematiky. Většina věcí je v knize uvedena v zásadě správně, ale občas se čtenáře hůře orientuje. Plynulému čtení brání i časté odbočování od hlavního textu a vysvětlování oblastí, které se zdají pro nezasvěcené příliš složité, pro odborníky příliš jednoduché. Proto není jasné, pro jaký okruh čtenářů je kniha určena.
Z hlediska témat, která jsou zaměření recenzenta bližší, je nesprávně uvedeno například doporučení doplňování antioxidačními vitamíny (vit. E) formou suplementu (konec strany 19) a ovlivnění homocysteinu (strana 25); rozsáhlé klinické studie opakovaně neprokázaly přínos antioxidačních vitamínů ani snižování hladiny homocysteinu na výskyt srdečně cévních příhod. Nelze proto vyloučit nepřesnosti i v ostatních diskutovaných oblastech.
Klady
Výčet téměř všech hlavních témat diskutovaných v oblasti výživy.
Zápory
Vzhledem k širokému pojetí řady témat nelze vše solidně pokrýt. Pro laiky by kniha mohla být příliš složitá; některé odborníky by mohla naopak dráždit zjednodušenými a ne vždy správnými závěry.
Závěr
Knihu lze z mého pohledu doporučit všem, kdo se chtějí dozvědět, jaká jsou hlavní diskutovaná témata v oblasti výživy. Nelze ji však doporučit jako jednoznačně správný zdroj informací/návodů, jak má být daná problematika řešena.
Název | Výživou ke zdraví |
Autor | Tomáš Komprda |
Nakladatelství | TeMi CZ, s.r.o. |
Rok vydání | 2009 |
ISBN | 978–80–87156–41–4 |