GDA
slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž
Značení GDA (v překladu guideline daily amounts), neboli denní doporučené množství, poskytuje spotřebitelům jednoduchou informaci o tom, jaký podíl tvoří jedna porce dané potraviny z doporučeného denního příjmu energie, případně živin (bílkovin, sacharidů, cukru a dalších významných látek – vlákniny, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku) na osobu.
Pro potřebu značení GDA byl doporučený denní příjem energie stanoven ve výši 2 000 kcal, což je hodnota odpovídající pro zdravou ženu s průměrnou tělesnou hmotností a střední fyzickou aktivitou.
Doporučený denní příjem energie není pro všechny stejný a mění se v závislosti na věku, hmotnosti, výšce, pohlaví a úrovni fyzické aktivity a pohybuje se v rozmezí 5 800 až 13 000 kJ (1 400 až 3 100 kcal) denně u dětí, 9 240 až 11 340 kJ (2 200 až 2 700 kcal) denně u mužů a 7 560 kJ až 9 240 kJ (1 800 až 2 200 kcal) denně u žen.
Součástí nového značení na výrobcích jsou procentuální údaje, které umožňují spotřebiteli sledovat aktuální rozložení příjmu energie a jednotlivých živin v průběhu dne. Lze si díky tomu lépe rozdělit jednotlivé dávky jídel během dne. Tento způsob značení je velmi přehledný a srozumitelný, protože obsah energie i jednotlivých živin je přepočten na procenta z celkového doporučeného příjmu – je tedy ihned patrné, že když sníme daný výrobek, přijmeme tím například 18 % z celkového denního energetického příjmu, pokryjeme tím 5 % doporučeného příjmu sacharidů apod.
Na přední straně obalu výrobku je uvedena informace o množství energie obsažené v přesně definované porci a podíl této energie na denním doporučeném množství pro dospělého člověka vyjádřený v procentech.
Na obalu výrobku nalezne spotřebitel vedle údaje o energii také hodnoty živin a dalších látek, důležitých pro zdraví – cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku.
Tyto informace mohou být rozšířeny ještě o údaje o obsažených vitaminech a minerálních látkách a jejich podílu v doporučené denní dávce (jedná se o přesně stanovené hodnoty, které uvádějí množství jednotlivých vitaminů a minerálních látek potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu člověka). Tyto údaje bývají uvedeny v souhrnné tabulce umístěné obvykle na zadní straně obalu.
na 100 g | na porci /30 g) | % GDA | |
Energie | 446 kcal/1859 kJ | 134 kcal/559 kJ | 7 |
Bílkoviny | 7,2 g | 2,2 g | 4 |
Sacharidy | 38,4 g | 11,5 g | 4 |
– z toho cukry | 33,1 g | 9,9 g | 11 |
Tuky | 29,3 g | 8,8 g | 13 |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 18,8 g | 5,6 g | 28 |
Vláknina | 1,7 g | 0,5 g | 2 |
Sodík | 0,09 g | 0,027 g | 1 |
Vitamin E | 1,5 mg (15 % DDD) | 0,4 mg (4% DDD) | |
Vitamin B2 | 0,24 mg (15 % DDD) | 0,07 (4% DDD) | |
Vitamin B12 | 0,35 μg (35 % DDD) | 0, 1 μg (10 % DDD) | |
Vápník | 149 mg (18 % DDD) | 44 mg (5 % DDD) | |
Fosfor | 177 mg (22 % DDD) | 53 mg (6 % DDD) | |
Hořčík | 45 mg (15 % DDD) | 13 mg (4 % DDD) |
DDD – denní doporučená dávka
Více informací na www.gda.cz.