Káva – životabudič nebo zabiják?
Prospívá káva zdraví nebo mu škodí? Mohou ji pít těhotné a kojící ženy? Je espresso silnější než jiné druhy kávy? Je káva bez kofeinu zdravější než ta s kofeinem? Jak horkou vodou máme doma kávu optimálně zalit, abychom z ní měli ten nejlepší (i zdravotní) požitek? Je instantní káva kvalitní nebo náhražka? Potlačuje mléko v kávě účinky kofeinu? Je ta nejdražší káva i ta nejlepší?
S kávou je stále spojena spousta otázek a mýtů, proto jsme se na téma káva rozhodli uspořádat tiskovou konferenci, která proběhla 23. října 2014. Úvodní příspěvek o kávě jako surovině přednesla členka FZV prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Následovalo sdělení Doc. MUDr. Pavla Kohouta, PhD., člena FZV a zároveň garanta a zakladatele Institutu kávy. Doc. Kohout mluvil o vlivu kávy na zdraví, které doložila mnoha studiemi. Poslední příspěvek zazněl z úst předsedy FZV, MUDr. Jana Piťhy, CSc. o vlivu kávy na kardiovaskulární systém. Pozvání na tiskovou konferenci přijal jeden z předních českých baristů Adam Neubauer (barista roku 2012). Přítomné novináře seznámil s důležitými zásadami domácí přípravy kávy, přidal i ochutnávku.
Materiály z tiskové konference “Káva – životabudič nebo zabiják?”:
Tisková zpráva
Která káva je nejkvalitnější?
Proč káva prospívá zdraví?
Jaké poznatky o kávě přináší srdeční a cévní věda?
Je věda připravit dobrou kávu?