Máslo
slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž
Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16%) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza).
Význam másla ve výživě
Máslo je plnohodnotný mléčný tuk, který má specifické aroma a chuť. Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin s krátkou délkou řetězce. Chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Máslo také obsahuje významný podíl trans nenasycených mastných kyselin, takže konzumaci másla by měli omezit lidé s vysokým obsahem cholesterolu a cévními potížemi. Zdravým lidem by nemělo máslo uškodit. Problematika je však individuální a je důležité dodržování správné životosprávy! Vzhledem ke složení, je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni. Máslo by se nemělo používat pro smažení.
Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v soleném másle.
Složka
|
Jednotka
|
Průměrný obsah
|
Prvek (mg/100 g)
|
Průměrný obsah
|
Složka (mg/100g)
|
Průměrný obsah
|
voda
|
g/100 g
|
14,9
|
Na
|
606
|
vitamin C
|
stopy
|
bílkoviny
|
g/100 g
|
0,6
|
K
|
27
|
vitamin D
|
0,0009
|
tuky
|
g/100 g
|
82,2
|
Ca
|
18
|
vitamin E
|
1,85
|
cukry
|
g/100 g
|
0,6
|
Mg
|
2
|
vitamin B6
|
stopy
|
celkový dusík
|
g/100 g
|
0,10
|
P
|
23
|
vitamin B12
|
0,0003
|
vláknina
|
g/100 g
|
0
|
Fe
|
stopy
|
karoten
|
0,608
|
mastné kyseliny
|
g/100 g
|
76,7
|
Cu
|
0,01
|
thiamin
|
stopy
|
cholesterol
|
mg/100 g
|
213
|
Zn
|
0,1
|
riboflavin
|
0,07
|
Se
|
mg/100 g
|
stopy
|
0,038
|
niacin
|
stopy
|
|
energie
|
kJ/100 g
|
3059
|
Mbn
|
stopy
|
Cl
|
994
|