Méně tradiční oleje
Jak jsou na tom méně tradiční oleje se složením a je možné na nich vařit? Kolik obsahují n-3 (omega 3 mastných kyselin) a jak moc jsou pro naše zdraví prospěšné? To bylo jedním z témat tiskové konference Fóra zdravé výživy. Analýzu 17 méně tradičních olejů představila a složení okomentovala prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.
V současnosti se na našem trhu můžeme setkat s řadou méně známých olejů a tuků, jejichž popularita stále roste. Význam těchto tuků ve výživě je však ve většině případů nadhodnocován. Vyplývá to i z nedávné analýzy Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT 17 vzorků méně běžných olejů. Výrobky byly zakoupeny v pražských obchodech se zdravou výživou, olej pupalkový byl zakoupen v lékárně jako doplněk stravy. Analyzovány byly výrobky označené jako: olej mandlový, olej ze světlice barvířské BIO, olej sezamový BIO, olej avokádový, BIO konopný olej, olej z pšeničných klíčků, makadamový olej, olej z lískových oříšků BIO, olej z vlašských ořechů BIO, olej z ostropestřce mariánského, dýňový panenský olej, BIO brutnákový olej, Essenzia Basilicum, pupalka dvouletá Forte, hroznový olej, olej lněný a rýžový olej. Složení mastných kyselin analyzovaných olejů je v tabulkách č. 1–3.
Tab. č. 1 – Složení MK olejů s převažující kyselinou olejovou (MUFA) a linolovou (n-6 PUFA) |
|||||
olej | SFA | MUFA | PUFA | n-6 | n-3 |
mandlový | 9,7 | 66,0 | 24,2 | 23,9 | 0,1 |
světlicový | 9,5 | 16,3 | 74,0 | 73,7 | 0,2 |
makadamový | 16,7 | 80,1 | 3,2 | 2,9 | 0,2 |
z lískových ořechů | 8,2 | 76,5 | 15,3 | 15,1 | 0,2 |
z ostropestřce | 18,9 | 25,6 | 55,4 | 55,2 | 0,1 |
dýňový | 15,8 | 30,5 | 53,6 | 53,1 | 0,3 |
s bazalkovým extraktem | 11,0 | 29,4 | 59,5 | 59,4 | 0,1 |
hroznový | 11,1 | 15,6 | 72,7 | 72,5 | 0,0 |
sezamový | 17,0 | 42,5 | 40,5 | 40,1 | 0,3 |
Zdroj: Analýzy složení olejů Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT
Tab. č. 2 – Složení MK olejů s převažující kyselinou olejovou (MUFA) a linolovou (n-6 PUFA) a s vyšším obsahem kyseliny linolenové (n-3 PUFA) |
|||||
olej | SFA | MUFA | PUFA | n-6 | n-3 |
avokádový | 17,2 | 73,6 | 9,2 | 8,5 | 0,5 |
z pšeničných klíčků | 18,3 | 15,1 | 66,5 | 58,3 | 7,8 |
z vlašských ořechů | 9,4 | 17,4 | 73,2 | 61,3 | 11,8 |
rýžový | 23,6 | 42,0 | 33,9 | 32,6 | 1,2 |
Zdroj: Analýzy složení olejů Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT
Tab. č. 3 – Složení MK olejů s nejvyšším obsahem kyseliny linolenové (n-3 PUFA) a olejů obsahujících kyselinu γ-linolenovou (n-6 PUFA) |
||||||
olej | SFA | MUFA | PUFA | n-6 | n-3 | γ-C18:3 |
konopný | 10,2 | 12,6 | 77,0 | 58,9 | 18,0 | 3,8 |
lněný | 9,8 | 15,5 | 74,5 | 19,3 | 55,2 | 0,0 |
brutnákový | 16,1 | 27,5 | 56,2 | 55,7 | 0,4 | 20,0 |
pupalkový | 9,5 | 8,9 | 81,4 | 80,9 | 0,4 | 9,3 |
Zdroj: Analýzy složení olejů Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT
Závěry o složení méně obvyklých olejů:
- Obsah polyenových (polynenasycených – PUFA) mastných kyselin byl vysoký,
s výjimkou makadamového oleje (3,2 %), avokádového oleje (9,2 %) a oleje z lískových ořechů (15,3 %). Pohyboval se od 24,2 % u oleje mandlového do 81,4 % u oleje pupalkového. - Nižší obsah PUFA je kompenzován MUFA, které se např. z hlediska srdečně-cévních onemocnění chovají neutrálně, nebo v případě, že ve stravě nahrazují SFA, pozitivně.
- Z výživového hlediska cenná kyselina linolenová (n-3) byla ve vyšším množství přítomna pouze v oleji z pšeničných klíčků (7,8 %), oleji z vlašských ořechů (11,8 %), oleji konopném (16,7 %) a oleji lněném (55,2 %).
- Běžně konzumované oleje řepkový a sójový obsahují až 10 % resp. 8 % kyseliny linolenové.
- Oleje brutnákový a pupalkový obsahují kyselinu γ-linolenovou (20,0 % resp. 9,3 %), která není esenciální, pouze někteří jedinci ji nedokáží syntetizovat.
- Analyzované oleje měly nízký obsah SFA.
- Analyzované rostlinné oleje (s výjimkou oleje lněného, konopného a z vlašských ořechů) jsou nadhodnocovány (mají nízký obsah kyseliny linolenové). Jedná se o zdraví prospěšné potraviny, ale rozhodně ne o superpotraviny.
- Pro tepelnou úpravu při vyšších teplotách se hodí pouze oleje makadamový, avokádový
a olej z lískových ořechů. Ostatní z testovaných olejů jsou vhodné jen pro použití
za studena.
Kompletní materiál prof. Dostálové najdete zde.