Proběhla Celostátní konference nutričních terapeutů

FZV bylo spoluorganizátorem Celostátní konference, která se konala 20. listopadu 2013 v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce. Po dvouleté pauze se akce vracela s podtitulem „Výživa od počátků“ a byla nově určena ne jen nutričním terapeutů, ale všem, kteří se o výživu ve zdraví i nemoci zajímají.

Letošní Celostátní konference, jejímž organizátorem byla Sekce výživy a nutriční péče ČAS spolu s Fórem zdravé výživy, měla za cíl navázat na úspěšnou tradici tzv. kulatých stolů, konajících se tradičně ve středu v polovině října. A to se, myslíme, povedlo beze zbytku. Snad jediné, co se nepovedlo, byla nutnost přesunu z původního říjnového termínu na listopadový, a to z technických důvodů. To by bylo ale z výčtu negativ vše. Konference se povedla a byl o ní ze strany odborníků velký zájem. Předpoklad počtu účastníků (100) byl splněn na 150 % J. Velice nás potěšila účast budoucích kolegů z řad studentů vysokých a vyšších škol odboru nutriční terapeut, která byla, v porovnání s odborníky z praxe, v mírné přesile.

Program byl doslova „nadupaný“ odbornými sděleními. Řešila se zejména výživa těhotných a kojících žen, a to z různých úhlů pohledu, součástí byla i výživa těch nejmenších. Podtitul naplňovala i další sdělení týkající se např. interpretace výživových doporučení či návodu, jak vybírat kvalitní výrobky pro stravování v nemocnicích a jak jejich kvalitu hodnotit aj. Prostor v programu dostala i krátká komerční sdělení partnerů konference. Někteří z nich dali přednost prezentaci v předsálí, kde zajistili pro účastníky skvělé občerstvení.

Závěrečná přednáška „načala“ některá témata, která se začínají diskutovat v odborných kruzích a jsou možná tak trochu i kontroverzní. Rozhodli jsme se použít ji jako jakousi předzvěst příštího ročníku konference. Na něj se už teď těšíme a věříme, že se nám povede v tradici Celostátních (a možná i mezinárodních) konferencí úspěšně pokračovat.

 

Za organizátory konference

Bc. Tamara Starnovská a Věra Boháčová

 

 

Program:

 

09:30 – 10:00      Prezence

10:00 – 10:10      Zahájení

10:10 – 10:30     Návrat podzimních konferencí

Bc. Starnovská T., RNT, TN

10:30 – 10:50      Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení

Boháčová V., DiS., RNT, FZV

10:50 – 11:05     Přínos kvalitních výrobků pro stravování v nemocnicích aneb snadno a rychle a s rozumem (hodnocení výrobků

Bc. Starnovská T., RNT, TN

11:05 – 11:25     První zkušenosti s poradenstvím dětí do 3 let

Knížková H., DiS., RNT, PCVD

11:25 – 11:40     Diskuse

11:40 – 11:50     Vysokým tlakem ke zdraví

Ing. Klofanda M., Kofola a. s., partner konference

11:50 – 12:00     Výživa v rámci udržitelného rozvoje potravinářských firem

Ing. Langrová H., Unilever ČR s. r. o., partner konference

12:00 – 12:10     Nutriční kompas

Staněk M., Nestlé Česko s. r. o., partner konference

12:10 – 12:50     Přestávka, občerstvení, prezentace firem u stánků

12:50 – 13:00     Vzdělávací aktivity NCO NZO pro rok 2014

Marková J., Subkatedra výživy NCO NZO

13:00 – 13:20     Výživa těhotných

Weisová J., sekce VNP ČAS

13:20 – 13:50     Komplikace v těhotenství – další rizikový faktor aterosklerózy

MUDr. Piťha J., CSc., IKEM, předseda FZV

13:50 – 14:10     Výživa po porodu v nemocnici a odborné doporučení

Kordačová M., Bc. Starnovská T., TN

14:10 – 14:30     Význam polynenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení

Mgr. Nevrlá M., FNUSA

14:30 – 14:50     Diabetická porodnická dieta

Nováková L., DiS., Bc. Zemanová M., FNKV

14:50 – 15:15     Pohled na výživu ve světle nových poznatků

RNDr. Suchánek P., IKEM, FZV

15.15 – 15.30     Diskuze

15.30                     Zakončení konference