Proběhla Celostátní konference nutričních terapeutů
FZV bylo spoluorganizátorem Celostátní konference, která se konala 20. listopadu 2013 v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce. Po dvouleté pauze se akce vracela s podtitulem „Výživa od počátků“ a byla nově určena ne jen nutričním terapeutů, ale všem, kteří se o výživu ve zdraví i nemoci zajímají.
Letošní Celostátní konference, jejímž organizátorem byla Sekce výživy a nutriční péče ČAS spolu s Fórem zdravé výživy, měla za cíl navázat na úspěšnou tradici tzv. kulatých stolů, konajících se tradičně ve středu v polovině října. A to se, myslíme, povedlo beze zbytku. Snad jediné, co se nepovedlo, byla nutnost přesunu z původního říjnového termínu na listopadový, a to z technických důvodů. To by bylo ale z výčtu negativ vše. Konference se povedla a byl o ní ze strany odborníků velký zájem. Předpoklad počtu účastníků (100) byl splněn na 150 % J. Velice nás potěšila účast budoucích kolegů z řad studentů vysokých a vyšších škol odboru nutriční terapeut, která byla, v porovnání s odborníky z praxe, v mírné přesile.
Program byl doslova „nadupaný“ odbornými sděleními. Řešila se zejména výživa těhotných a kojících žen, a to z různých úhlů pohledu, součástí byla i výživa těch nejmenších. Podtitul naplňovala i další sdělení týkající se např. interpretace výživových doporučení či návodu, jak vybírat kvalitní výrobky pro stravování v nemocnicích a jak jejich kvalitu hodnotit aj. Prostor v programu dostala i krátká komerční sdělení partnerů konference. Někteří z nich dali přednost prezentaci v předsálí, kde zajistili pro účastníky skvělé občerstvení.
Závěrečná přednáška „načala“ některá témata, která se začínají diskutovat v odborných kruzích a jsou možná tak trochu i kontroverzní. Rozhodli jsme se použít ji jako jakousi předzvěst příštího ročníku konference. Na něj se už teď těšíme a věříme, že se nám povede v tradici Celostátních (a možná i mezinárodních) konferencí úspěšně pokračovat.
Za organizátory konference
Bc. Tamara Starnovská a Věra Boháčová
Program:
09:30 – 10:00 Prezence
10:00 – 10:10 Zahájení
10:10 – 10:30 Návrat podzimních konferencí
Bc. Starnovská T., RNT, TN
10:30 – 10:50 Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení
Boháčová V., DiS., RNT, FZV
10:50 – 11:05 Přínos kvalitních výrobků pro stravování v nemocnicích aneb snadno a rychle a s rozumem (hodnocení výrobků
Bc. Starnovská T., RNT, TN
11:05 – 11:25 První zkušenosti s poradenstvím dětí do 3 let
Knížková H., DiS., RNT, PCVD
11:25 – 11:40 Diskuse
11:40 – 11:50 Vysokým tlakem ke zdraví
Ing. Klofanda M., Kofola a. s., partner konference
11:50 – 12:00 Výživa v rámci udržitelného rozvoje potravinářských firem
Ing. Langrová H., Unilever ČR s. r. o., partner konference
12:00 – 12:10 Nutriční kompas
Staněk M., Nestlé Česko s. r. o., partner konference
12:10 – 12:50 Přestávka, občerstvení, prezentace firem u stánků
12:50 – 13:00 Vzdělávací aktivity NCO NZO pro rok 2014
Marková J., Subkatedra výživy NCO NZO
13:00 – 13:20 Výživa těhotných
Weisová J., sekce VNP ČAS
13:20 – 13:50 Komplikace v těhotenství – další rizikový faktor aterosklerózy
MUDr. Piťha J., CSc., IKEM, předseda FZV
13:50 – 14:10 Výživa po porodu v nemocnici a odborné doporučení
Kordačová M., Bc. Starnovská T., TN
14:10 – 14:30 Význam polynenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení
Mgr. Nevrlá M., FNUSA
14:30 – 14:50 Diabetická porodnická dieta
Nováková L., DiS., Bc. Zemanová M., FNKV
14:50 – 15:15 Pohled na výživu ve světle nových poznatků
RNDr. Suchánek P., IKEM, FZV
15.15 – 15.30 Diskuze
15.30 Zakončení konference