Test ovesných nápojů: koktejl zdraví nebo zklamání?
Na webové stránce cz-tes.cz byl zveřejněn test ovesných nápojů. Na komentářích spolupracovala, mimo jiné, Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy. V příspěvku jsou hodnoceny senzorické vlastnosti, složení včetně nutričních hodnot. Součástí je také odpověď na otázku, zda může být ovesný nápoj alternativou mléka.
Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.
Ovesná zrna mají totiž zcela unikátní složení. Jsou hodnotným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálních látek a též nasycených mastných kyselin. Ale – stojí všechny alternativy mléka z ovsa, které jsou k dostání v běžné tržní síti, za to, nebo si v některých případech kupujeme nižší kvalitu? Otázka pro červnový test, která samozřejmě nezůstala nezodpovězena!
Celý příspěvek je k dispozici na webové stránce cz-test.cz přímo zde.