Úprava režimu a ozdravění stravy při dně
Dna (neboli podagra) je zánětlivé onemocnění, které je typické zvýšením množství kyseliny močové v lidském těle. Projevuje se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (hyperurikémií) a později i akutním zánětem kloubů (akutní dnavou artritidou). Tento zánět nepostihuje nemocné trvale, ale epizodicky (občasně). V menším počtu případů přechází do chronického stádia, část nemocných je postižena i onemocněním ledvin, případně dalšími přidruženými chorobami, jako jsou zvýšená hladina krevních tuků, vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita.
Dna postihuje převážně muže (cca 90 %) a objevuje se převážně mezi 40. a 50. rokem života, u žen spíše až po klimakteriu. Dnou trpí v České republice 10-60 lidí ze 100 000, zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi trpí zhruba 10 % populace.
Dříve (a ještě poměrně nedávno) byla hlavním léčebným postupem bezpurinová (či lépe nízkopurinová) dieta. Puriny se však vyskytují v celé řadě potravin, jejichž zařazení do jídelníčku je velice důležité. Striktně nízkopurinovou dietu tak nelze dlouhodobě dodržovat, aniž by ve stravě nechyběly důležité látky. Základem léčby dny a zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi je podávání medikamentů a celková úprava životního stylu spolu s ovlivněním dalších faktorů (obezita, zvýšený cholesterol, apod.). Ve stravě je samozřejmě potřeba vynechat nebo výrazně omezit potraviny bohaté na puriny, nicméně tak, aby to neohrozilo vyváženost jídelníčku.
Hlavní zásady při léčbě dny:
– Stravovací režim
Strava by měla být pravidelná a vyvážená, rozdělená do pravidelných dávek, bez výkyvů (hladovění, přejídání)
– Úprava tělesné hmotnosti
V případě nadváhy či obezity je důležité se při léčbě zaměřit i na redukci tělesné hmotnosti kombinací úpravy stravy a zvýšením pohybové aktivity. Redukce hmotnosti nesmí být příliš rychlá, optimální je ½, maximálně 1 kg týdně.
– Snížení spotřeby tuků a jejich výběr
Kromě snížení celkového množství tuku v jídelníčku, je velice důležitý jejich výběr. Omezovat je třeba tuky s obsahem nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo, slanina, ale také uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky) a preferovat tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené např. margaríny).
– Omezení purinů ve stravě
Mezi nejvýznamnější zdroje purinů, které je třeba omezit, patří droždí, kaviár, jikry a vnitřnosti. U konkrétních potravin je nutné často jejich přiměřenost řešit individuálně. Velmi záleží na konkrétních stravovacích návycích a celkovém množství a frekvenci jednotlivých potravin v jídelníčku. Mezi výrazné zdroje purinů patří např. i kakaový prášek či luštěniny. Nicméně, při přípravě nápoje z kakaa nespotřebujeme rizikové množství prášku, a luštěniny obsahují také vlákninu, která urychluje střevní peristaltiku, což v důsledku vede ke sníženému vstřebání obsažených purinů.
– Snížení spotřeby alkoholu
Střídmost v konzumaci alkoholu je velice důležitá. Konzumace by neměla přesáhnout 30 g alkoholu na den, což odpovídá cca 3 dl vína, ½ litru piva nebo 50 ml destilátu. Mnohdy samo omezení konzumace alkoholu odstraní zdravotní problémy. Velkou pozornost je potřeba věnovat kombinaci přejídání a konzumace alkoholu, zejména při různých oslavách, na rautech, svatbách, zabíjačkách apod. Následkem konzumačního „úletu“ je pak často dnavý záchvat.
– Dodržování dostatečného pitného režimu
Denně je třeba vypít 2-3 litry vhodných tekutin. Dostatečný pitný režim je zásadním léčebným opatřením. Často zvýšení množství vypitých vhodných tekutin, a to rozloženě v průběhu celého dne, zlepší parametry onemocnění a odstraní obtíže.
– Konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny
Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné (ale není nutné) zařadit do stravy tzv. odlehčovací den, při kterém se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1-1,3 kg, syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek za současného dodržení pitného režimu.
– Ovlivnění současných dalších zdravotních problémů