Vitaminy
slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž
A. Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamín A
Vitamín A se podílí na všech hlavních funkcích našeho organismu. Je nutný k vidění, nezbytný pro růst, vývoj kostí, funkci pohlavních žláz a pro zdravý vzhled pleti i očí. V posledních letech se upozorňuje na protinádorový účinek. Hlavními zdroji vitamínu A jsou játra, žloutky, ovoce a zelenina se žlutým nebo oranžovým zabarvením, dále pak tmavozelené listy zelenin a papriky, dýně, hrášek a petržel. Nedostatek vitamínu A se projevuje šeroslepostí, přecitlivělostí na světlo, pálením pod víčky. Vitamín A je rozpustný pouze v tucích, ne ve vodě. Ohříváním se neničí, ale oxidací ano. Potraviny doporučujeme uchovávat v temnu.
Vitamín D
Vitamín D je potřebný pro normální vstřebávání vápníku a jeho ukládání v kostech. Nejbohatším zdrojem je stále sluneční záření. Pozor však na jeho karcinogenní účinky. Malé množství vitamínu D je také ve žloutku a v rybím tuku. Nedostatek vitamínu D v dětství způsobuje křivici (rachitis), což znamená měknutí kostí z nedostatečného ukládání vápníku. Obdobou křivice u dospělých je odvápnění kostí (osteoporóza).
Vitamín E
Vitamín E zabraňuje sterilitě a zvyšuje potenci u mužů, má antioxidační působení, což má příznivý účinek na tlumení rozvoje chorob krevního oběhu, cévních komplikací a chrání před nádorovým onemocněním. Také pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy. Navíc zvyšuje živost, vitalitu a chuť do života. Používá se při léčení různých jaterních onemocnění. Vitamín E má důležité místo v látkové přeměně těla. Denně bychom měli přijímat 100 mg vitamínu E. Pro příznivé působení vitamínu E v lidském těle mluví i lékařská porovnání z poslední doby na výskyt rakoviny a srdečního infarktu. Potraviny bohaté na vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semena, špenát, kapusta, kopřivy a chřest. V období různých zátěží doporučujeme obsah vitamínu E zvýšit přidáním vitamínu E v přírodních tabletách. Pokud užíváte jako doplněk stravy železo, berte ho v jinou denní dobu než vitamín E, neboť železo vitamín E ničí.
Vitamin K
Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení “K” je odvozeno z německého slova “Koagulation”, tedy od procesu srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamín K je dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti, jak prokazují laboratorní testy měřící koagulační čas. Mezi příznaky patří modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, nebo extrémně těžké menstruační krvácení. U kojenců může vést nedostatek vitamínu K k život ohrožujícímu krvácení. Nedostatek vitamínu K dále souvisí s řídnutím kostí u žen po menopauze. Vinou jeho nedostatku dochází k pomalejší obnově kostí a k nedostatečnému zabudování vápníku do kostí. Kosti pak nejsou dostatečně pevné a odolné, snadno se lámou. Nedostatek vitamínu K tedy zvyšuje i riziko osteoporotické zlomeniny.
B. Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny skupiny B
Mezi vitamíny skupiny B patří: B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B6-pyridoxin, B12-kobalamin, H-biotin, B15, cholin, inozytol, kyselina paraaminobenzoová, pantotenová a kyselina listová. Všechny jsou rozpustné ve vodě. Vitaminy skupiny B působí již ve velmi malých dávkách.
Vitamín B1 – thiamin
Brání únavě, napomáhá dobrému trávení a chuti k jídlu.
Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nespavost, nedostatek iniciativy, neschopnost koncentrace, nejistotu a deprese. Potřebu vitamínu B1 zvyšuje větší konzumace moučných jídel a sladkých pokrmů a také alkohol. Potřeba vitamínu B1 stoupá v těhotenství a při kojení, také roste při léčbě antibiotiky, průjmech při těžkých stresech a při velké fyzické námaze. Výhodou je, že pokud konzumujeme zdroje vitamínu B1, automaticky dostáváme i jiné vitamíny skupiny B.
Zdroje: sušené pivovarské droždí, pšeničné klíčky, otruby, játra. Není v semenech slunečnice a sezamu. Dále ovesné vločky, fazole a brambory. Také černý chléb, vepřové vnitřnosti , neloupaná rýže, pohanka, chřest, listnatá zelenina, lískové ořechy, sušené ovoce obsahují vitamín B1.
Vitamín B2 – riboflavin
Pomáhá spalovat cukry, upravuje energetické mechanismy. Je velmi potřebný pro vývoj mozku dítěte.
Nedostatek se projevuje drobnými vráskami nad ústy, pálením nebo suchem v očích, loupání nosu, uší a čela, mastícími se vlasy a červenáním očních víček. Některé z příznaků jsou podobné i při nedostatku železa.
Vitamíny B2 snáší dobře vysoké teploty, ne však světlo a je ve vodě rozpustný. Tedy potraviny nikdy nevařit bez přikrytí a po vaření vodu nevylévat! Část vitamínu se ničí v lednici. Dále tento vitamín ničí antibiotika, antikoncepční tabletky, utišující léky a nesprávné rozmrazování masa.
Zdroje: droždí, pivovarské droždí, mléko, tvaroh, vejce, kakao, vlašské ořechy, ryby a brambory.
Vitamín B3 – niacin
Pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu a tuků v krvi. Bez vitamínu B3 nemůže pracovat mozek.
Nedostatek se projevuje nespavostí, neklidem, podrážděností, rozptýleností a neschopností se soustředit. Pozor při redukčních dietách se ztrácí spousty vitamínů a navíc se mnohonásobně zvyšuje metabolismus! Kdo má rád sladkosti a pije alkohol, u toho se spotřeba vitamínu B3 zvyšuje asi 2-3x.
Zdroje: játra, tuňák, maso hlavně krocan. Dále je obsažen v semenech slunečnice, v arašídech, tmavém pečivu, suchých fazolích i hrachu a nejvíce v pivovarském droždí.
Vitamín B6 – pyridoxin
Je součástí enzymů a hraje velkou roli v metabolismu tuků a bílkovin.
Nedostatek vitamínu B6 se špatně rozlišuje, protože příznaky jsou podobné nedostatku jiných vitamínů skupiny B. Při velkých bolestech v lýtkách během noci je možno předpokládat, že se jedná o nedostatek vitamínu B6. Jestliže se objevuje brnění v rukou, třepotání očních víček a přitom se špatně spí a hodně zapomíná, je nedostatek vitamínu B6 dost pravděpodobný. Velmi důležitý je tento vitamín při onemocnění cukrovkou.
Zdroje: především droždí, pšeničné klíčky, ořechy, arašídy, otruby a černé pečivo, brambory, banány, vejce, zelí a fazole.
Vitamín B12 – kobalamin
Pomáhá především při léčbě anémie. Je to velmi potřebný vitamín a jako lék velmi oblíbený. Vitamín B12 hraje velmi důležitou úlohu v regulaci a správné funkci nervové soustavy. V podstatě by k nedostatku vitamínu B12 nemělo vůbec docházet, protože denní dávku bezpečně pokryje pestrá strava s obsahem masa, mléka a vajec.
Nedostatek se projevuje únavou, oslabením, pálením jazyka, žaludečními potížemi s nespavostí. Jedná se o typicky anemické příznaky, které doprovází bledost kůže až “průsvitná” pokožka.
Antikoncepční tablety nebo závislost na více lécích může zásoby vitamínu B12 úplně zlikvidovat. Nedostatkem trpí velmi často také vegetariáni, vegani a makrobiotici.
Zdroje: Hovězí a telecí játra, droždí. Jinak jediným zdrojem jsou živočišné produkty.
Ostatní vitamíny skupiny B
Kyselina pantotenová prodlužuje lidský život, léčí některé alergie, pomáhá růstu vlasů atd.
Biotin – vitamín H je nezbytný pro pokožku v dobrém stavu. Nedostatek brzdí růst a snižuje odolnost vůči chorobám.
PABA (PAB) – kyselina paraaminobenzoová se přidává do krémů na opalování, kde chrání citlivou pokožku před slunečním zážením.
Inozitol snižuje přebytky cholesterolu v krvi.
Acetylcholin je nezbytný pro činnost nervů.
Bioflavonidy – vitamín P pomáhá při léčbě křečových žil, hemeroidů a bércových vředů. Nedostatek může vést až k nádorům na mozku, k lámavosti cév-kapilár. Následkem jsou snadné modřiny, krevní podlitiny “červené žilky” zejména na stehnech žen.
Vitamín P je nejvíce obsažen v borůvce, citrusových plodech a grapefruitech, dále pak šípky, černý rybíz, hrozny, kořenová zeleniny, lusky, paprika a pohanka.
Vitamín C
Představuje 80% celé naší potřeby vitamínů. Skutečná potřeba vitamínu C je velmi individuální a závisí na mnoha okolnostech. Stoupá při nachlazení, v období chřipek, u kuřáků, při pravidelném požívání alkoholu, u cukrovkářů a u lidí, kteří požívají často maso. Dále při vleklých a chronických chorobách, při stresech a šocích.
Pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti veškerým chorobám, regeneruje nemocné tkáně, buňky a zvyšuje aktivitu leukocytů. Pomáhá také žlázám s vnitřní sekrecí při produkci hormonů. Skutečností je, že vitamín C může organismus chránit před rakovinou, ale nemůže ji léčit. Dále je nejlepším prostředkem proti nachlazení.
Nedostatek postihuje centrální nervový systém způsobí psychické změny, např. rychlou únavu, deprese, nespavost a neklid.
Zdroje: čerstvé i sušené šípky, černý rybíz, paprika, jahody, pomeranč, petržel, křen, řeřicha, kopřiva a další ovoce a zelenina.