Zelenina ve výživě člověka
Zelenina ve výživě člověka
Zelenina ve výživě člověka
Renomovaný český autor, prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., přináší současný pohled na nezastupitelný význam zeleniny pro zdravou výživu, v níž teprve komplexní masozeleninová strava s dostatečným zastoupením zeleniny jsou předpokladem zdraví.
Prof. Kopec se problematice zeleniny a ovoce věnoval výzkumně po celou dobu svého profesního působení. Po odchodu do důchodu se zaměřil na zeleninu zejména z pohledu lidské výživy a můžeme ho bez nadsázky nazvat největším odborníkem v této oblasti.
Na 159 stránkách nalezneme o zelenině prakticky vše. Podrobně je popsáno složení zeleniny včetně vlivu jednotlivých složek na lidské zdraví, zejména jejich působení proti civilizačním chorobám. Pozornost je věnována i senzorické jakosti zeleniny a zvládnutým rizikům nežádoucích složek. Část publikace se zabývá jakostí zeleniny, a to jak čerstvé, tak i konzervované. Kapitola Plný stůl zeleniny podrobně popisuje použití zeleniny v kuchyni – při přípravě nejrůznějších pokrmů. Kniha je doplněna tabulkami obsahu vody, hlavních živin (bílkovin, lipidů a sacharidů), vlákniny, vitaminů a minerálních látek u mnoha druhů zeleniny.
Klady
V knize nenalezneme žádné mýty ani zavádějící tvrzení, informace zde uvedené jsou v souladu se současnými vědeckými poznatky z oblasti lidské výživy a potravinářství.
Závěr
Knihu lze z mého pohledu doporučit všem zájemcům o zdravou výživu jako spolehlivý a přehledný zdroj fundovaných informací.
Název | Zelenina ve výživě člověka |
Autor | Karel Kopec |
Nakladatelství | Grada |
Rok vydání | 2010 |
ISBN | 978-80-247-2845-2 |