Zelenina ve výživě člověka

Zelenina ve výživě člověka


Zelenina ve výživě člověka

Renomovaný český autor, prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., přináší současný pohled na nezastupitelný význam zeleniny pro zdravou výživu, v níž teprve komplexní masozeleninová strava s dostatečným zastoupením zeleniny jsou předpokladem zdraví.

Prof. Kopec se problematice zeleniny a ovoce věnoval výzkumně po celou dobu svého profesního působení. Po odchodu do důchodu se zaměřil na zeleninu zejména z pohledu lidské výživy a můžeme ho bez nadsázky nazvat největším odborníkem v této oblasti.

 

Na 159 stránkách nalezneme o zelenině prakticky vše. Podrobně je popsáno složení zeleniny včetně vlivu jednotlivých složek na lidské zdraví, zejména jejich působení proti civilizačním chorobám. Pozornost je věnována i senzorické jakosti zeleniny a zvládnutým rizikům nežádoucích složek. Část publikace se zabývá jakostí zeleniny, a to jak čerstvé, tak i konzervované. Kapitola Plný stůl zeleniny podrobně popisuje použití zeleniny v kuchyni – při přípravě nejrůznějších pokrmů. Kniha je doplněna tabulkami obsahu vody, hlavních živin (bílkovin, lipidů a sacharidů), vlákniny, vitaminů a minerálních látek u mnoha druhů zeleniny.

 


Klady

V knize nenalezneme žádné mýty ani zavádějící tvrzení, informace zde uvedené jsou v souladu se současnými vědeckými poznatky z oblasti lidské výživy a potravinářství.

 


Závěr

 

Knihu lze z mého pohledu doporučit všem zájemcům o zdravou výživu jako spolehlivý a přehledný zdroj fundovaných informací.


 

 

Základní informace o knize
Název  Zelenina ve výživě člověka
Autor Karel Kopec
Nakladatelství Grada
Rok vydání 2010
ISBN 978-80-247-2845-2